260 ασθενείς και 170 εργαζόμενοι σε κατάσταση απόγνωσης λόγω καθυστέρησης πληρωμής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥΗμερομηνία : 05-06-2012

260 ασθενείς και 170 εργαζόμενοι σε κατάσταση απόγνωσης λόγω καθυστέρησης πληρωμής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται 260 ασθενείς (το 80% των οποίων είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί) και 170 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων, διότι ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα.

(Στο τέλος του Δ.Τ. επισυνάπτεται η ταυτότητα του Ασύλου Ανιάτων).

Για τη νοσηλεία και περίθαλψη των ασθενών, οι περισσότεροι των οποίων βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, έχουν συναφθεί συμβάσεις με τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς ΙΚΑ και ΟΓΑ.

Οι παλιές οφειλές προς το ίδρυμα από εκκαθαρίσεις για μεν το ΙΚΑ από
1-10-2010 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσόν των 342.000,00 ευρώ και για τον ΟΓΑ από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2011 ανέρχονται στο ποσόν των 810.000,00 ευρώ.

Από 1-1-2012 όλες τις υποχρεώσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προς τούτο έχουμε υποβάλλει τους σχετικούς συνολικούς λογαριασμούς (που καλύπτουν και την περίοδο από 1-1-2012 μέχρι 31-5-2012) ύψους 1.500.000,00 ευρώ. Ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει ανταποκριθεί στη ρύθμιση των δικών του οφειλών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το Ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.

Το ίδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΠΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο και καθημερινά, παλεύοντας με ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, καταβάλλουν κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.

Έχουμε παρουσιάσει επανειλημμένως τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και προς τον ΕΟΠΥΥ και τους αρμόδιους φορείς, αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και επίλυση του οξύτατου προβλήματος.

Η αξιοπρέπεια στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα θα διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων.

Το Άσυλο Ανιάτων απαιτεί από τον ΕΟΠΠΥ την άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων προκειμένου να επιβιώσει. 260 ασθενείς, 170 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, είναι σε οριακή κατάσταση και αντιμέτωποι με πρωτοφανείς δυσκολίες.

Διοίκηση και εργαζόμενοι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, έκαναν ότι ήταν δυνατό. Αυτή είναι η ώρα της αποκάλυψης της ευθύνης. Και κάτι τελευταίο. Το χρέος του ΕΟΠΠΥ δεν είναι μόνο οικονομικό. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα είναι πρωτίστως ηθικό. Και το βάρος αυτού του χρέους το φέρουν αυτοί που καταδικάζουν την πιο ευαίσθητη ομάδα της κοινωνίας μας στην απόγνωση.

 

            Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

          ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ                                                                                  ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΕΝΟΣ