Συνέντευξη της Κας Ηλιάδη στη 'Δημοκρατία'Ημερομηνία : 18-12-2013

ΜΟΛΙΣ έναν μήνα «ζωής» έχει μπροστά του το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, που καταρρέει υπό το βάρος των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων του και αδυνατεί να καλύψει ακόμη και το κόστος σίτισης των 210 ασθενών που φιλοξενεί.

Το ιστορικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί εδώ και 120 χρόνια περιθάλποντας ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έχει συσσωρευμένες οφειλές ύψους 7.500.000 ευρώ προς την Εφορία, το ΙΚΑ και προμηθευτές τροφίμων και αναλώσιμων, ενώ οι περίπου 140 εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες.

«Αν δεν παρέμβει το κράτος προκειμένου να βρεθεί μια λύση, θα αναγκαστούμε να βάλουμε λουκέτο μέσα στον Ιανουάριο» λέει στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη.

Πριν από λίγες μέρες, με τη βοήθεια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Μπορούμε», το Άσυλο Ανιάτων απήυθυνε έκκληση για τρόφιμα, συγκεντρώνοντας μια μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου, ζυμαρικών, οσπρίων, ρυζιού και γαλακτοκομικών.

Προσφέρθηκαν στο ίδρυμα συνολικά περισσότερα από 500 κουτιά γάλα, εκατοντάδες πακέτα μακαρόνια, ρύζι, φακές και αλεύρι και άλλα προϊόντα όπως φιδές, τυρί και χυμοί ντομάτας.

«Με το …φιλότιμο και την ευαισθησία του κόσμου καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για ένα διάστημα το καθημερινό φαγητό των ασθενών μας. Σε λίγο καιρό, όμως, το πρόβλημα θα παρουσιαστεί ξανά. Η υπομονή των προμηθευτών μας έχει εξαντληθεί και δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στις προσφορές» τονίζει η ίδια.

Το ίδρυμα χρωστάει 3.000.000 ευρώ στην Εφορία και 2.000.000 ευρώ στο ΙΚΑ, ενώ έχει λαμβάνειν περίπου 2.500.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ και από μισθώματα.

«Τα χρήματα που πρέπει να εισπράξουμε από τον ΕΟΠΥΥ δεν μπαίνουν στο ταμείο μας, αλλά παρακρατούνται από το ΙΚΑ, ενώ τα έσοδά μας από ενοίκια μειώθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υψηλής φορολογίας».

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τα έσοδα του ασύλου από ενοίκια μειώθηκαν κατά 41% στο διάστημα 2008-2012.

«Μοναδική λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο είναι ο συμψηφισμός των οφειλών μας με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και η παραχώρηση μέρους της ακίνητης περιουσίας στο Δημόσιο.

Σε διαφορετική περίπτωση το Άσυλο Ανιάτων θα κλείσει» λέει η κυρία Ηλιάδη.