Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΙΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗΗμερομηνία : 16-01-2015

To Άσυλο Ανιάτων συνεχίζει, υπό τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, την παροχή του φιλανθρωπικού του έργου και τη νοσηλεία 170 ασθενών που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, έχοντας συμπληρώσει 121 χρόνια συνεχούς φιλανθρωπικής προσφοράς. Οι υπηρεσίες αυτές αποτελούν πολύτιμη συνδρομή για την Πολιτεία και για τις οικογένειες των ασθενών, δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν διαθέτει επαρκείς μονάδες για τη μακροχρόνια νοσηλεία ανιάτως πασχόντων. Για το έργο αυτό το Άσυλο Ανιάτων διαθέτει όλα τα έσοδα της περιουσίας του, που συνίσταται σε ακίνητα προερχόμενα από δωρεές ιδιωτών.

Στο έργο του έχει τη στήριξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χορηγών που εκτιμούν το φιλανθρωπικό του έργο, εκπροσώπων ξένων κρατών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων που εργάζονται με αυταπάρνηση για την φροντίδα των ασθενών. Φορείς της πολιτείας έχουν επίσης δείξει πρόθεση συνδρομής στην τρέχουσα Διοίκηση, η οποία μάχεται για την επίλυση χρονίων προβλημάτων, με στόχο την διατήρηση της νοσηλείας των ασθενών, τη διάσωση των θέσεων εργασίας και την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του. Στο πλαίσιο της διαφάνειας που επιθυμεί το Άσυλο να διέπει τη δράση του, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τις εκθέσεις ελέγχου που έχει συντάξει η ελεγκτική εταιρεία GrantThornton και έχει καλωσορίσει την παρουσία στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ορισθείσας από το Δήμο Αθηναίων Κυβερνητικής Επιτρόπου κ. Ελένης Χαλβατζά.

Τα τελευταία έτη το Άσυλο Ανιάτων έχει πληγεί από την μείωση των εσόδων του από μισθώματα, την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας του, αλλά και έχει γίνει στόχος ευρύτατης δυσφήμισης από συγκεκριμένες ομάδες προσώπων που, κινούμενες από οικονομικό συμφέρον, επιδιώκουν με μεγάλη ενεργητικότητα να μην υπαχθεί σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου να ευοδωθούν οι παράλογες αξιώσεις και απαιτήσεις τους. Με την ψήφιση, το Μάιο του 2014, του ν. 4262/2014 παρασχέθηκε η δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού τομέα όπως το Άσυλο Ανιάτων να συνάψουν Σύμφωνο Εξυγίανσης με το Κράτος, για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Το  Σχέδιο Εξυγίανσης που συνέταξε η ελεγκτική εταιρεία GrantThornton έχει ήδη υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς και έχουν ληφθεί υπ’ όψιν σχετικές παρατηρήσεις. Προϋπόθεση κατά το νόμο για τη σύναψη του Συμφώνου είναι η προσαρμογή των αποδοχών του προσωπικού του στα  επίπεδα του δημοσίου τομέα και η διαχείριση των ακινήτων του θα γίνεται πλέον υπό την εποπτεία της  Δημόσιας Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ Α.Ε.), προς διασφάλιση απολύτου διαφάνειας. Ακόμα και τα στοιχεία αυτά όμως αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρών αντιδράσεων, με διασπορά ψευδών ειδήσεων περί δήθεν πρόθεσης «ξεπουλήματος» των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων στην Κυψέλη, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 Επίσης, κληροδόχοι της κληρονομίας Νικολάου Σπέντζα, του οποίου κληρονόμος είναι  το Ασύλο Ανιάτων, έχουν επιδοθεί σε αγώνα για να κλείσει κατ’ ουσίαν το Άσυλο Ανιάτων, καθώς με εξώδικη δήλωσή τους που απηύθυναν σε πλείστους δημόσιους φορείς ζητούν να μην ευοδωθεί η υπογραφή συμφώνου εξυγίανσης, επικαλούμενοι την ύπαρξη υπέρογκων απαιτήσεών τους και κάνοντας λόγο για φοροδιαφυγή εκ μέρους του Ασύλου Ανιάτων.

 Η Διοίκηση του Ασύλου, αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ανέθεσε τον έλεγχο των αιτιάσεων αυτών στην ελεγκτική εταιρεία GrantThrornton, η οποία, αφού εξέτασε τα οικονομικά στοιχεία των δυο τελευταίων δεκαετιών (1980-2006) της σχετικής κληρονομίας, που συνίσταται από ακίνητo αντικειμενικής αξίας 2,6 εκ. ευρώ περίπου, τεκμηρίωσε τα εξής:

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο πόλεμος εξωδίκων και καταγγελιών σε δημόσιους φορείς γίνεται αποκλειστικά με γνώμονα  την άσκηση αφόρητης πίεσης στο Άσυλο Ανιάτων προκειμένου να συμβιβασθεί και να καταβάλλει στους αντιδίκους του αξιώσεις που είναι εκτός πραγματικότητας. Αρμόδια όμως για να αποφασίσουν επί των ζητημάτων αυτών είναι τα Δικαστήρια ενώπιον των οποίων εκκρεμούν οι σχετικές αντιδικίες.

 Είναι λυπηρό, η προσπάθεια της Διοίκησης του Ασύλου για τη διάσωση του πλέον ιστορικού και εμβληματικού φιλανθρωπικού ιδρύματος της χώρας, να βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με πόλεμο λάσπης από συμφέροντα που επιδιώκουν αληθώς την παύση της λειτουργίας του.