Εθνικός Κήρυξ : Κραυγή αγωνίας από το Ασυλο Ανιάτων ΑθηνώνΗμερομηνία : 08-06-2012

Του Άρη Παπαδόπουλου

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Θύματα της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας της οποίας το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έχουν πέσει 260 παραπληγικοί ασθενείς και 170 εργαζόμενοι. Πρόκειται για το Ασυλο Ανιάτων Αθηνών, όπου όχι μόνο μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοί του, αλλά κινδυνεύουν να πεινάσουν και οι ασθενείς του, που είναι άτομα με καθολική αδυναμία να αυτοεξυπηρετηθούν.

Με συσσωρευμένα τα προβλήματα, που προέρχονται αποκλειστικά από τις αθετήσεις συμφωνιών του κράτους, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, κάνοντας εκκλήσεις για βοήθεια. Και όπως δηλώνει στον «Ε.Κ.» η επί 35ετίας γραμματέας του Ασύλου, Μαργαρίτα Δακορώνια, το Ιδρυμα αναγκάζεται να πουλάει όσο όσο ακίνητα που διαθέτει για να μην μείνουν στον δρόμο οι ασθενείς του. Η κατάσταση είναι τραγική, αφού με δυσκολία γίνεται και ο εφοδιασμός τροφίμων. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αυτοί οι βαριά ασθενείς δεν τρώνε από την περασμένη εβδομάδα κρέας, καθώς ο προμηθευτής ζητά να πληρωθεί με τον μήνα το σύνολο του ποσού που του οφείλουν, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα.

Να σημειωθεί ότι το Ασυλο Ανιάτων λειτουργεί από το 1893 και ποτέ δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα, καθώς δεν είναι κρατικός φορέας, αλλά λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου. Δέχεται αρρώστους που ούτε στα νοσοκομεία μπορούν να μείνουν, ούτε στις οικογένειές τους, καθώς πρόκειται για πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Για τη νοσηλεία των 260 ασθενών, εκ των οποίων το 80% βρίσκονται κλινήρεις ή σε αναπηρικό καροτσάκι, είχαν συναφθεί συμβάσεις με το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ, οι κλάδοι Υγείας των οποίων συνενώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου υπό τον ΕΟΠΥΥ. Η σύμβαση μάλιστα με το ΙΚΑ είναι από το 1956 και προβλέπει να χορηγεί 52 ευρώ ημερησίως από τα 90 ευρώ που απαιτεί η νοσηλεία, η διατροφή και η φροντίδα του κάθε ασθενή. Το μερίδιο του ΟΓΑ ανερχόταν στα 40 ευρώ. Και τα δύο ταμεία πλήρωναν το 90% των οφειλών τους κάθε μήνα και το υπόλοιπο 10% το έδιναν όταν γινόταν ο έλεγχος επί του Ιδρύματος. Οταν όμως εντάχθηκαν στον ενιαίο οργανισμό ασφάλισης τον ΕΟΠΥΥ, το νέο ταμείο δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του.

Μάλιστα, σε έκκληση της προέδρου του Ιδρύματος κ. Ηλιάδη προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ο δεύτερος έκανε ότι δεν ξέρει καν το Ιδρυμα και δεν χρωστάει τίποτα. Κι ας είναι το Ασυλο Ανιάτων Αθηνών το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα για τις υπηρεσίες που προσφέρει. Διαθέτει 7 γιατρούς όλο το 24ωρο με τις κυριότερες ειδικότητες, νοσηλεύτριες μέχρι τον τελευταίο εργάτη, 170 άτομα συνολικά που μένουν πλέον απλήρωτοι όλοι τους από τον Φεβρουάριο.

Οι παλιές οφειλές προς το Ιδρυμα από εκκαθαρίσεις, για μεν το ΙΚΑ από 1-1-2011 ανέρχονται στο ποσό των 342.000 ευρώ και για τον ΟΓΑ από 1-1-2008 μέχρι 31-12-2011 στο ποσό των 810.000 ευρώ.

Από 1-1-2012 όλες τις υποχρεώσεις του ΙΚΑ και ΟΓΑ τις ανέλαβε ο ΕΟΠΥΥ βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και προς τούτο έχουν υποβληθεί οι σχετικοί συνολικοί λογαριασμοί (που καλύπτουν την περίοδο από 1-1-2012 μέχρι 31-5-2012) ύψους 1.5 εκατ. ευρώ.

Το Ιδρυμα αδυνατεί να εξασφαλίσει το φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΥΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Οπως τονίζουν στο Ιδρυμα, «η αξιοπρέπεια στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα θα διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων».

Μπροστά στον κίνδυνο όχι μόνο να βρεθούν στον δρόμο 170 οικογένειες, αλλά κυρίως οι 260 ασθενείς που κανείς δεν μπορεί να τους φροντίσει εκτός του Ιδρύματος, απευθύνεται έκκληση και προς την Ομογένεια, που στη διάρκεια της άνω του ενός αιώνα λειτουργίας του είχε πολλές φορές ευεργετηθεί από αυτήν.

Ιδρυμα 119 χρόνων

Σήμερα, το Ασυλο Ανιάτων έκλεισε 119 χρόνια ζωής αφιερωμένη στην ασταμάτητη και ανιδιοτελή προσφορά υπηρεσιών στον συνάνθρωπο που η μοίρα του φέρθηκε σκληρά.

Η χρονική αφετηρία του τοποθετείται στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν η πρώτη πρόεδρός του, Ναταλία Σούτσου, με μερικές φίλες της ιδρύουν ένα μικρό σύλλογο, και αναλαμβάνουν την φροντίδα και συντήρηση, με ιδιωτικούς εράνους, δύο παράλυτων κοριτσιών.

Το 1905 με την δωρεά του Μάρκου Δραγούμη αγοράζεται η έπαυλη του Πλάτωνος Ροδοκανάκη, στην Κυψέλη, όπου είχε ζήσει ο Αγγλος ναύαρχος Μάλκολμ, ο συμπατριώτης του ναύαρχος Λόρδος Κόδριγκτων, καθώς και οι Σπυρίδων και Χαρίλαος Τρικούπης.

Σήμερα, το Ασυλο Ανιάτων είναι ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο, Ιδιωτικού Δικαίου, διοικείται από 15μελές Συμβούλιο και πόροι του είναι οι πρόσοδοι από την ακίνητη περιουσία του και τις φιλανθρωπικές προσφορές.